Over Paul van den Boogaard

De liefhebber

Paul is gevestigd in Kamerik, een plaatsje onder de rook van Utrecht. Al vanaf zijn jeugd heeft hij van de duivensport zijn passie gemaakt. Eigenlijk vanaf ca. 1986 is hij de fondsport ingerold. Was het eerst op vluchten als Hof en Munchen, vanaf 1991 werd meegedaan aan het echte werk. Door zijn jarenlang opgebouwde eigen stam heeft hij in 2021 de 1e Nationaal St. Vincent op zijn naam mogen zetten!!

Kweekkoppel 1 en kweekkoppel 2: Een succesvolle start:

Paul haalde in 1991 20 jonge duiven bij Bert Nijssen uit Noordwijk. De vader van één van deze jongen (een Rosmolen / Frans van Peperstraten doffer) vloog de zaterdag erop bij Bert Nijssen de 4e Nationaal St. Vincent van 24.498 duiven. Dit jong “St.Vincentzoon” 1991 – 2282544 is de doffer geworden van kweekkoppel 2. Een dochter uit de 34e nationaal Barcelona ’92 bij Jaap van der Kamp, de 1992-1267956 werd in 1994 gekoppeld aan de “544” van Nijssen en zij werd de duivin van kweekkoppel twee.

Twee jaar, in 1994 en 1995 vormden Paul en Jaap van der Kamp een combinatie. En zo kwamen er nieuwe fond-lijnen bij. O.a. Bosman/Vlierbergen van Marien Boudens uit Kwadendamme, v.d.Wegen via Eijerkamp en het Bennen-soort van Wilfried Stiel. Door deze combinatie komt ook kweekkoppel 1 van Jaap v.d. Kamp bij Paul op het kweekhok. In 1996 komt via sportvriend Dick van Dam uit Zegveld de Eijerkamp/Muller-lijn erbij. De rode duiven van Dick hebben met hun zachte pluimen absoluut een toegevoegde waarde voor de stam. De duivenstam is voornamelijk opgebouwd uit piramideduiven, waarvan kweekkoppel 1 en kweekkoppel 2 de absolute basisduiven vormen voor dit kleine fondhok. Deze beide koppels zijn 25% aan elkaar verwant, zodat kruisingen heel goed uitpakken.

Door de tijd heeft Paul dus een prachtige stam duiven samengebracht. Belangrijke basis duiven zijn onder andere Brutus en Misty. Deze 2 top duiven hebben de kolonie in de breedte alleen maar sterker gemaakt. In alle belangrijke duiven kom je altijd zowel kweekkoppel 1 als kweekkoppel 2 tegen. Door het inbrengen van nieuw bloed wordt door Paul strategisch en gedoseerd de kolonie voorzien van nieuwe impulsen.

Een exploot van de kweekstrategie (koppel 1 en koppel 2) is de ‘Super Perpignan’ een betere heeft Paul eigenlijk nog niet op zijn hokken gehad. Nakomelingen maken het mooie weer op het kweekhok en vlieghok van dit moment. Echter niet alleen bij Paul, maar ook bij anderen. Als voorbeeld noemen we de SuperBob. Gekweekt door Bob Janssen uit een zoon van de Super Perpignan en Blauw van Pau.

En wat te denken van Sun Attack die in 2021 de 1e Nationaal St. Vincent speelde en daarmee de snelste was van 11.617 duiven. Ook Sun Attack bezit de befaamde bloedlijnen van koppel 1 en 2. Grootvader is Blauw van Pau, die dus ook grootvader is van SuperBob. De moeder van Sun Attack is gekweekt, uit Zoon Brutus x Geertje, bij Wiel & Philip Kicken uit een samenkweek project.

Paul bezit topmateriaal voor de zware fond. Hoe zwaarder, des te vaker de duiven van Paul zich aan de kop van de uitslag weten te positioneren. Maar zijn duivenstam van kweekkoppel 1 en kweekkoppel 2 zijn van alle markten thuis. Ze presteren top op zowel middaglossingen, ochtendlossingen als op Barcelona.

Lees meer over de stamopbouw